Donations to the Community of Sant'Egidio are tax deductible
under current regulations

Also this year it can target the 5x1000 to the Community of Sant'Egidio
Write the number 80191770587 in the tax return

Andrea Riccardi: on the web

Andrea Riccardi: on social networks

Andrea Riccardi: press review

change language
you are in: no death penalty - news contacting usnewsletterlink

Support The Community

 
October 10 2010 | BELGIUM

Belgium

World Day Against Death Penalty: a meeting at Antwerpen by the Community of Sant'Egidio

 
printable version

WERELDDAG TEGEN DE DOODSTRAF

10/10/10

‘Dominique Green is a remarkable advertisement for God’

Desmond Tutu, 24 maart 2004

Een aantal organisaties (Inside/Outside, Within Without Walls, Sint-Egidiusgemeenschap en Amnesty International) hebben de handen in elkaar geslagen om 10 oktober 2010, Werelddag tegen de doodstraf, niet ongezien voorbij te laten gaan. Hoewel in België en de Europese Unie de doodstraf voorgoed tot het verleden behoort, vinden wij het belangrijk om mee te blijven strijden voor een wereldwijde afschaffing van deze wrede straf. In het licht van het Europese voorzitterschap van België vinden we het nog belangrijker om deze problematiek ook hier in België onder de aandacht te brengen. De Europese Unie, met België als voorzitter, kan en moet het voortouw nemen in de strijd voor de mensenrechten en dus ook in de strijd tegen de doodstraf.

De 'Werelddag tegen de doodstraf' vond de eerste keer plaatst in 2003 op initiatief van 'The World Coalition Against the Death Penalty', een koepel van mensenrechtenorganisaties, ngo's, advocaten, juristen, leerkrachten, activisten, vakbonden, enzovoort van over de hele wereld die ijveren voor een wereld zonder executies. In september 2007 besliste de Raad van Europa om zich hierbij aan te sluiten en sindsdien is 10 oktober ook voor de Europese Unie 'Europese dag tegen de doodstraf'.

10 oktober 2010 wordt de achtste editie van de Werelddag tegen de doodstraf. Deze editie focust op Amerika waar sinds de herinvoering van de doodstraf in 1978 1226 executies werden voltrokken. In 2009 werden nog 52 executies uitgevoerd en 106 doodstraffen uitgesproken. In 2010 werden er reeds 38 mensen geëxecuteerd en zijn er nog vijftien mensen die een executiedatum hebben voor het einde van dit jaar. Meer dan één derde van het totaal aantal executies die werden uitgevoerd in Amerika vonden plaats in Texas.

Daarom organiseren we op zondag 10 oktober een antidoodstrafbrunch in het Vredescentrum in Antwerpen waarbij we eveneens inzoemen op de doodstrafproblematiek in Amerika en dan specifiek in Texas, met de film ‘Dominique’s Story’.

Op 26 oktober 2004, werd Dominique Green, 30 jaar jong, geëxecuteerd in Huntsville, Texas. Dominique was slechts 19 toen hij ter dood werd veroordeeld voor de roofmoord op Andre Lastrapes. Zwart en arm als hij was, kreeg hij, net als zoveel anderen op de dodengang, geen eerlijke kans in de rechtbank. Deze intimistische documentaire vertelt het levensverhaal van Dominique en toont de transformatie en de groei die hij heeft doorgemaakt in al die jaren op de Texaanse dodengang tot de dag van zijn executie. We ontmoeten zijn familie, zijn vrienden van over heel de wereld die vochten voor zijn leven, zijn toegewijde advocaten die helaas te laat zijn weg hebben gekruist maar tot het bittere eind hebben gestreden tegen de executie en activisten van over de hele wereld die zijn zaak hebben bepleit, zoals Aartsbisschop Desmond Tutu en schrijver Thomas Cahill, Deze film toont hoe een mens, hoe zwaar zijn misdrijf ook, de potentie in zich draagt om te groeien, om te veranderen en hoe de doodstraf elke kans ontneemt om te leren uit het verleden en opnieuw te beginnen. Maar hij geeft tussen de lijnen ook inzicht in het onrechtvaardige Texaanse rechtssysteem en de wreedheid van de doodstraf.

 

De film wordt ingeleid door Agnes Steenssens, verantwoordelijke voor Inside-Outside Vlaanderen, een organisatie die pennenvrienden in contact brengt met Amerikaanse ter dood veroordeelden en levenslang gestraften. Ze schrijft sinds 1992 met ter dood veroordeelden en reist ook regelmatig naar Amerika om haar vrienden te bezoeken op de dodengang of in de gevangenis. In 2001 woonde ze de executie bij van een dierbare vriend, David L. Goff, van wie ze gelooft dat hij onschuldig was. De brunch wordt afgesloten met een getuigenis van Marjan Cochez, auteur van het boek ‘Tot de dood ons scheidt. Een persoonlijke kijk op de doodstraf in Amerika’ (Davidsfonds, oktober 2009). Op haar zestiende (in 1994) begon ze te corresponderen met Daryl Wheatfall, een ter dood veroordeelde die ondertussen bijna 20 jaar op de dodengang zit in Texas. Sinds 2002 reist ze jaarlijks naar Texas om Daryl te bezoeken. Ze leerde op haar reizen vele mensen kennen, elk met hun eigen verhaal. Zo ook de vrienden en advocaten van Dominique Green. Ze was in Huntsville toen Dominique werd geëxecuteerd om te protesteren, samen met de twee zonen van het slachtoffer. Zij stonden mee op de barricaden in de strijd voor Dominique’s leven. Ze hadden hem vergeven, net als de weduwe van het slachtoffer en ze wilden een tweede kans voor Dominique. Maar hun vraag kreeg geen gehoor.

‘Keep the struggle going’ waren Dominique’s laatste woorden. Met deze antidoodstrafbrunch willen we heel graag aan zijn wens tegemoet komen. Het is onze hoop dat we met deze actie een steun kunnen zijn voor de activisten in Amerika tegen deze wrede en inhumane straf.

 

Contact:

Marjan Cochez 0497/53.30.65

 

Organisatie:

www.stichting-inside-outside.org

www.santegidio.be

www.amnesty.be

www.bloggen.be/nodeathpenalty

www.prisoninfo.org

 

Met de steun van:

www.vredescentrum.be

 

Meer info:

www.bloggen.be/antidoodstrafbrunch

www.deathpenaltyinfo.org

www.worldcoalition.org

RELATED NEWS
October 25 2016
KENYA

UHURU SPARES 2,747 DEATH ROW CONVICTS THE HANGMAN’S NOOSE

October 15 2016
BELARUS

Human rights activist asks Pope to discuss the death penalty with Lukashenka


Andrei Paluda, coordinator of the campaign "Human Rights Defenders against the Death Penalty in Belarus", has sent a letter to Pope Francis, asking him to touch upon the issue of capital punishment during his meeting with President Lukashenka.
October 10 2016
JAPAN
October 10,14th World Day Against the Death Penalty

On the 14th world day against the death penalty a conference entitled "No Justice Without Life" will be held in Japan

July 2 2016
OSLO, NORWAY
Address and the Final Ceremony by Mario Marazziti. Nobel Peace Prize Room, City Hall. June 23rd 2016

CITIES FOR LIFE – CITIES AGAINST THE DEATH PENALTY 6th World Congress Against the Death Penalty in Oslo


by Mario Marazziti
June 25 2016
OSLO, NORWAY

Pope Francis: “Death penalty is unacceptable”


Pope Francis addresses the authorities, the associations, the activists and the civil society gathered in Oslo on the occasion of the World Congress Against the Death Penalty through a video message.
June 21 2016
OSLO, NORWAY
The 6th Congress Against the Death Penalty opens today in Oslo

The Community of Sant'Egidio takes part in the congress with delegations from Italy, Congo, Belgium, Spain, Germany and Indonesia


1500 attendants coming from over 80 countries. Among them, 20 ministers, 200 diplomats, members of different parliaments, scholars, lawyers, members of various associations and civil society actors
all related news

ASSOCIATED PRESS
October 24 2016
New York Times

The Death Penalty, Nearing Its End
June 4 2016
The Washington Post

Meet the red-state conservatives fighting to abolish the death penalty
May 23 2016
AP

Malaysian death row convict loses final appeal in Singapore
May 23 2016
AsiaNews

Vescovo filippino: È presto per giudicare il contraddittorio Duterte. No alla pena di morte
May 14 2016
Ilsole24ore

Pfizer blocca i farmaci per la pena di morte negli Usa
all press-related

VIDEO PHOTOS
4:04
Motion Grafic "cities for life" 2012 -
4:14
Motion Grafic cities for life FR -
3:01
Promo Engl 2013 citiesforlife -

65 visits

226 visits

45 visits

48 visits

52 visits
all the related media