Le donazioni alla Comunità di Sant'Egidio sono fiscalmente deducibili
secondo la normativa vigente
 
Anche quest'anno è possibile destinare il 5x1000 alla Comunità di Sant'Egidio
Scrivi il numero 80191770587 nella dichiarazione dei redditi

Andrea Riccardi: sul web

Andrea Riccardi: sui social network

Andrea Riccardi: la rassegna stampa

change language
sei dentro: no pena di morte - news newslettercontattilink

Sostieni la Comunità

 
10 Ottobre 2010 | BELGIO

Belgium

Conferenza della Comunità di Sant'Egidio ad Antwerpen in occasione della Giornata Mondiale contro la Pena di Morte

 
versione stampabile

WERELDDAG TEGEN DE DOODSTRAF

10/10/10

‘Dominique Green is a remarkable advertisement for God’

Desmond Tutu, 24 maart 2004

Een aantal organisaties (Inside/Outside, Within Without Walls, Sint-Egidiusgemeenschap en Amnesty International) hebben de handen in elkaar geslagen om 10 oktober 2010, Werelddag tegen de doodstraf, niet ongezien voorbij te laten gaan. Hoewel in België en de Europese Unie de doodstraf voorgoed tot het verleden behoort, vinden wij het belangrijk om mee te blijven strijden voor een wereldwijde afschaffing van deze wrede straf. In het licht van het Europese voorzitterschap van België vinden we het nog belangrijker om deze problematiek ook hier in België onder de aandacht te brengen. De Europese Unie, met België als voorzitter, kan en moet het voortouw nemen in de strijd voor de mensenrechten en dus ook in de strijd tegen de doodstraf.

De 'Werelddag tegen de doodstraf' vond de eerste keer plaatst in 2003 op initiatief van 'The World Coalition Against the Death Penalty', een koepel van mensenrechtenorganisaties, ngo's, advocaten, juristen, leerkrachten, activisten, vakbonden, enzovoort van over de hele wereld die ijveren voor een wereld zonder executies. In september 2007 besliste de Raad van Europa om zich hierbij aan te sluiten en sindsdien is 10 oktober ook voor de Europese Unie 'Europese dag tegen de doodstraf'.

10 oktober 2010 wordt de achtste editie van de Werelddag tegen de doodstraf. Deze editie focust op Amerika waar sinds de herinvoering van de doodstraf in 1978 1226 executies werden voltrokken. In 2009 werden nog 52 executies uitgevoerd en 106 doodstraffen uitgesproken. In 2010 werden er reeds 38 mensen geëxecuteerd en zijn er nog vijftien mensen die een executiedatum hebben voor het einde van dit jaar. Meer dan één derde van het totaal aantal executies die werden uitgevoerd in Amerika vonden plaats in Texas.

Daarom organiseren we op zondag 10 oktober een antidoodstrafbrunch in het Vredescentrum in Antwerpen waarbij we eveneens inzoemen op de doodstrafproblematiek in Amerika en dan specifiek in Texas, met de film ‘Dominique’s Story’.

Op 26 oktober 2004, werd Dominique Green, 30 jaar jong, geëxecuteerd in Huntsville, Texas. Dominique was slechts 19 toen hij ter dood werd veroordeeld voor de roofmoord op Andre Lastrapes. Zwart en arm als hij was, kreeg hij, net als zoveel anderen op de dodengang, geen eerlijke kans in de rechtbank. Deze intimistische documentaire vertelt het levensverhaal van Dominique en toont de transformatie en de groei die hij heeft doorgemaakt in al die jaren op de Texaanse dodengang tot de dag van zijn executie. We ontmoeten zijn familie, zijn vrienden van over heel de wereld die vochten voor zijn leven, zijn toegewijde advocaten die helaas te laat zijn weg hebben gekruist maar tot het bittere eind hebben gestreden tegen de executie en activisten van over de hele wereld die zijn zaak hebben bepleit, zoals Aartsbisschop Desmond Tutu en schrijver Thomas Cahill, Deze film toont hoe een mens, hoe zwaar zijn misdrijf ook, de potentie in zich draagt om te groeien, om te veranderen en hoe de doodstraf elke kans ontneemt om te leren uit het verleden en opnieuw te beginnen. Maar hij geeft tussen de lijnen ook inzicht in het onrechtvaardige Texaanse rechtssysteem en de wreedheid van de doodstraf.

 

De film wordt ingeleid door Agnes Steenssens, verantwoordelijke voor Inside-Outside Vlaanderen, een organisatie die pennenvrienden in contact brengt met Amerikaanse ter dood veroordeelden en levenslang gestraften. Ze schrijft sinds 1992 met ter dood veroordeelden en reist ook regelmatig naar Amerika om haar vrienden te bezoeken op de dodengang of in de gevangenis. In 2001 woonde ze de executie bij van een dierbare vriend, David L. Goff, van wie ze gelooft dat hij onschuldig was. De brunch wordt afgesloten met een getuigenis van Marjan Cochez, auteur van het boek ‘Tot de dood ons scheidt. Een persoonlijke kijk op de doodstraf in Amerika’ (Davidsfonds, oktober 2009). Op haar zestiende (in 1994) begon ze te corresponderen met Daryl Wheatfall, een ter dood veroordeelde die ondertussen bijna 20 jaar op de dodengang zit in Texas. Sinds 2002 reist ze jaarlijks naar Texas om Daryl te bezoeken. Ze leerde op haar reizen vele mensen kennen, elk met hun eigen verhaal. Zo ook de vrienden en advocaten van Dominique Green. Ze was in Huntsville toen Dominique werd geëxecuteerd om te protesteren, samen met de twee zonen van het slachtoffer. Zij stonden mee op de barricaden in de strijd voor Dominique’s leven. Ze hadden hem vergeven, net als de weduwe van het slachtoffer en ze wilden een tweede kans voor Dominique. Maar hun vraag kreeg geen gehoor.

‘Keep the struggle going’ waren Dominique’s laatste woorden. Met deze antidoodstrafbrunch willen we heel graag aan zijn wens tegemoet komen. Het is onze hoop dat we met deze actie een steun kunnen zijn voor de activisten in Amerika tegen deze wrede en inhumane straf.

 

Contact:

Marjan Cochez 0497/53.30.65

 

Organisatie:

www.stichting-inside-outside.org

www.santegidio.be

www.amnesty.be

www.bloggen.be/nodeathpenalty

www.prisoninfo.org

 

Met de steun van:

www.vredescentrum.be

 

Meer info:

www.bloggen.be/antidoodstrafbrunch

www.deathpenaltyinfo.org

www.worldcoalition.org

NOTIZIE CORRELATE
6 Settembre 2019
STATI UNITI

Nonostante le migliaia di appelli l’esecuzione di Bill Crutsinger ha avuto luogo. Dolore e sdegno per questo orrore


Grazie a tutti quelli che hanno inviato appelli e che continueranno a lottare con noi
16 Agosto 2019

Sospesa - per la seconda volta - l'esecuzione di Dexter Johnson in Texas. Grazie a tutti coloro che hanno aderito all'appello in suo favore

3 Maggio 2019
GEORGIA
E' stata la prima esecuzione in Georgia nel 2019, la precedente il 4 maggio di un anno fa

L'esecuzione di Scotty Morrow è purtroppo avvenuta. Preghiamo per lui e continuiamo a lottare per l'abolizione della pena di morte, perché non c'è giustizia senza vita


Gli appelli esauriti, la clemenza negata. Scotty ha chiesto ancora perdono ai familiari delle vittime
1 Maggio 2019
STATI UNITI

L'esecuzione di Dexter Johnson è stata temporaneamente sospesa. Ringraziamo tutti coloro che ci hanno aiutato a inviare migliaia di appelli!!!

15 Marzo 2019
STATI UNITI
dall'Osservatore Romano

Marazziti: la decisione presa dal nuovo governatore della California, Gavin Newsom, di mettere uno stop, forse definitivo, alle esecuzioni capitali è un gesto di coraggio politico

14 Marzo 2019
SANT'EGIDIO: PENA DI MORTE

Pena di morte: grande segnale di speranza la sospensione in California, il più grande braccio della morte del mondo

tutte le notizie correlate

RASSEGNA STAMPA CORRELATA
28 Novembre 2016
AP

High court to examine mental disability, death penalty issue
12 Novembre 2016
Internazionale

Si rafforza la pena di morte negli Stati Uniti
11 Novembre 2016

Al liceo classico “Socrate” di Bari, conferenza “Non c’è giustizia senza vita”
24 Ottobre 2016
New York Times

The Death Penalty, Nearing Its End
4 Giugno 2016
The Washington Post

Meet the red-state conservatives fighting to abolish the death penalty
tutta la rassegna stampa correlata

VIDEO FOTO
53
Video promo Cities for Life 2015
3:22

62 visite

31 visite

38 visite

28 visite

27 visite
tutta i media correlati